Rozdíl mezi čistým propanem a propan-butanem jednoduše

V dnešním článku se podíváme na jeden z nejčastějších dotazů ohledně rozdílu mezi čistým propanem a směsí propanu a butanu, tedy propan-butanem.

Výhody čistého propanu

Čistý propan má vyšší oktanové číslo než propan-butan a také větší výhřevnost. Jednoduše tak se stejně těžkou směsí čistého propanu vytopíte/využijete více než v případě směsi propan-butanu. V konečném důsledku je tak v některých případech používání čistého propanu dokonce levnější než v případě propan butanu. Čistý propan také poskytuje větší čistotu při hoření a tak výrazně zabraňuje zanášení topného systému a tak například  tolik nedochází k "začerňování hrnců" při vaření. Používáním čistého propanu si tak můžete i ušetřit případné náklady na servis spotřebiče, jehož trysky se mohou postupně zanést používáním směsi propan-butanu. Ovšem vždy si před použitím prostudujte návod od spotřebiče nebo se obraťte na výrobce, zda použití čistého propanu umožňuje.

Čistý propan a karavany

V naší praxi se často setkáváme s dotazem co je lepší pro spotřebiče v karavanu a caravaning obecně. V každém případě doporučujeme se v případě spotřebičů řídit návodem od výrobce zařízení. Avšak zkušení karavanisté už vědí, že čistý propan se lépe vypařuje při teplotách pod bodem mrazu. Pokud tedy plánujete používat karavan i za chladnějších nocí, kdy teplota padá pod +5°C nebo dokonce v zimě, lahve naplněné čistým propanem jsou nutností.

A co tedy s propan-butanem?

Propan-butan má výhodu ve vysoké dostupnosti - naplní vám ho do lahve téměř všude a všichni a dále jeho výhoda spočívá především v ceně, i když jak jsme si vysvětlili výše, jedná se o slevu spíše imaginární. Pokud Vám doteď propan-butan vyhovoval, není třeba to měnit, ale za nás můžeme přechod na čistý propan jen doporučit.